Luchtvochtigheid en je vloer

Hoe vochtig is het bij jou?

Luchtvochtigheid en je vloer

2021, een bijzonder jaar. Naast alle dingen die gebeuren in de hele wereld zijn er nog meer bijzondere aspecten aan dit jaar. De zomer, na jaren prachtige zomers te hebben gehad, waarbij de ene hittegolf met de andere werd afgewisseld, hebben we dit jaar een oer Hollandse zomer.

Het is toch niet vochtig in mijn huis?

Dat kan heel goed de gedachte zijn die jij hebt maar weet jij hoe het is gesteld met jouw luchtvochtigheid? Is het 50%, 60% of 70%?

De temperaturen zijn niet tientallen dagen achtereen boven de 25 graden Celsius geweest, waardoor de luchtvochtigheid hoog bleef. En dit heeft invloed, niet alleen op de gevoelstemperatuur maar ook op producten van hout.

Klemt jouw houten deur in huis dit jaar ook meer dan voorheen? En hoor je je trap meer kraken? Of misschien je vloer?

Dit komt allemaal door de ‘slechte’ zomer die we dit jaar hebben gehad.

Reageert alleen mijn vloer op luchtvochtigheid?

De luchtvochtigheid is hoog, zelfs zo hoog dat je gigantisch snel transpireert bij elke inspanning die je levert. Dit heeft ook zijn weerslag op de vloeren. En nee, niet alleen houten vloeren ‘werken’ door vocht. Want laminaat heeft toch ook een kern/tussenlaag van hout?

Dus we horen ook van verschillende mensen dat de vloer kraakt of licht begint te bollen. En deze signalen zien wij ook bij onze collega’s elders in het land.

En nu?

Leuk om dit te weten maar wat kan je met de informatie?

Vrij weinig eigenlijk. Je kan een luchtontvochtiger aanschaffen en daarnaast een hygrometer. Daarmee kan je gaan proberen de luchtvochtigheid tussen de 45 en 55% te krijgen (wat een ideale hoeveelheid is) of even geduld hebben en wachten tot de verwarming weer aan gaat in huis.

Daarnaast is het ventileren ook van groot belang, niet alleen voor je persoonlijke gezondheid, maar ook voor de luchtvochtigheid. Dit is zowel in de zomer als in de winter van belang.

Kortom; merk je in huis dat je houten producten ‘werken’? Je bent niet de enige. 

Tips;

  • Ventileer voldoende
  • Wacht af tot de verwarming weer aangaat en kijk of dit binnen enkele dagen/weken verandert.
  • Of ga aan de slag met een hygrometer en luchtontvochtiger. 

Weet je niet wat jouw luchtvochtigheid is in huis? Ook ik kan jou een hygrometer leveren voor slechts € 39,95 per stuk

Neem hiervoor contact met mij op.

Hygrometer zwart
Hygrometer zwart, ook leverbaar in het wit.