Hoe leg je een laminaatvloer?

Hoe leg je een laminaatvloer?
Laminaat leggen

Het leggen van een laminaatvloer, hoe doe ik dat?

Natuurlijk kan iedereen een laminaatvloer leggen maar hoe doe je dat op een goede en mooie manier?Er zijn vele verschillende manieren en meningen over het leggen van een vloer. En hierbij is natuurlijk jouw eigen voorkeur de leider in dit verhaal.
Ik ga je proberen enkele tips en ideeën te geven, zodat je een klein steuntje in de rug krijgt.

Het begin, koffie en dan?

Kijk altijd eerst goed naar de ruimte om te bepalen waar je begint. Probeer het ‘achteruit leggen’ zoveel mogelijk te beperken om frustraties te voorkomen. Als je niet weet wat ‘achteruit leggen’ is, vraag mij dan om meer uitleg hierover. Wanneer je in de ruimte niet met een klein/smal strookje laminaat wilt eindigen, pak dan eerst je meetlint om te kijken hoe je uitkomt.

Dit doe je als volgt:
Wat is het aantal centimeters over de breedte van de ruimte, – 2cm (de ruimte die je moet laten aan beide zijden van de vloer is namelijk 1cm) en dan dit getal door de breedte van het laminaat.
Soms is het mooier om de eerste rij meteen al smaller te maken, zodat je laatste rij niet een strookje van 2 of 3cm gaat worden.

De kop is eraf, de pakken kunnen open.

Mooi, nu weet je waar je begint en hoe je gaat eindigen. Nu kan je daadwerkelijk een laminaatplank pakken en de vloer gaan leggen, of eerst nog een bakje koffie?
Om je begin goed te starten is het belangrijk dat de rijen recht liggen. Maar hoe ga je hiervoor zorgen?
De meest gemaakte ‘fout’ is dat je de eerste volledige rij gaat leggen. Dan zul je zien dat je rij niet goed recht ligt en dit is heel lastig om gaandeweg te herstellen.

Daarom hierbij een mooi trucje hiervoor:

  • Leg de eerste 2 planken van de eerste rij
  • Pak een 3e plank, zag deze ongeveer op een derde af (zodat je een begin stuk van 2/3e overhoudt) en leg deze op de 2e rij. 
  • Hierop leg je meteen de 4e plank in je 2e rij, dit zodat je dan de kopse verbinding van de eerste rij meteen goed op lijn hebt.
  • Bouw op deze manier door en probeer zoveel mogelijk rijen op te bouwen. Het is niet belangrijk om alle rijen meteen helemaal te leggen, het gaat erom dat de vloer uiteindelijk helemaal ligt.

Belangrijk is dat je bij alle rijen goed in de gaten houdt dat je kopse verbindingen niet te dicht bij elkaar zitten. Probeer hierbij wel minimaal 40cm ruimte tussen te houden.

Denk er goed om jezelf, dus verzorging met een bakje koffie en een koek is uiterst belangrijk om scherp te blijven.

Welk gereedschap heb je nodig?

Laminaat Groningen gereedschap

Natuurlijk kan je helemaal losgaan en je een ware pro wanen. Echter zal je niet wekelijks een vloer gaan leggen, dus is het zonde van je geld om duizenden euro’s uit te geven.

De noodzakelijk gereedschappen die je nodig hebt is:

  • een potlood
  • Meetlint
  • Decoupeerzaag, het liefst met een zeer fijn getand zaagje
  • Een scherp afbreekmes, om de ondervloer op juiste lengte te snijden
  • Afstandhouders, minimaal 1cm afstand vanaf muur.

Mocht dit alles jou teveel zijn, wij kunnen dit jou ook uit handen nemen. Dan komen wij wel de koffie opdrinken en jouw nieuwe vloer leggen.

Heb je vragen of wil je mij inhuren voor het leggen? Klik hier om contact op te nemen.