Een duurzame vloer, bestaat dat?

Een duurzame vloer, bestaat dat?

Wat maakt een vloer duurzaam? Hoe meet je of een vloer überhaupt duurzaam is? Kan je achterhalen of het ook zo is als jij denkt? Is het PVC, laminaat of een houten vloer?

Dit zijn natuurlijk een paar vragen die je kan hebben bij het onderwerp duurzaamheid.

Maar laten we beginnen bij het begin, wat is duurzaamheid? Duurzaam in de vorm als lange levensduur? Of duurzaam in de vorm van een lage ecologische belasting? Tuurlijk hebben deze beide onderwerpen met elkaar te maken maar je kan ze ook los van elkaar koppelen.

PVC vloeren

Laat ik met de meest voor de hand liggende vloer liggen van dit moment; PVC vloeren. Als je even goed nadenkt is dit natuurlijk de reinste vorm van vervuiling die je kan bedenken. Het is plastic met allerlei chemische bewerkingen. Nu is het al een stuk minder erg dan enkele jaren geleden, de ftalaten die worden weggelaten (door de meeste merken voor zover bekend) maar wat wordt er dan gebruikt om de pvc-vloer stroken flexibel te maken? 

Plus, we hebben met z’n allen de mond vol van de plastic soep in de oceaan waardoor ik niet meer een plastic rietje in mijn milkshake krijg maar jij wil gerust je hele huis vol leggen met PVC? Mijn zegen heb je natuurlijk maar denk iets verder na als je hierbij stil wil staan.

Laminaat vloeren

De meest verkochte vloer (ja nog steeds) is laminaat, wat natuurlijk al een stuk duurzamer is dan PVC vloeren. Het grootste deel van een laminaatvloer bestaat uit HDF (High Density Fibreboard). Een groot voordeel is dat er veel afval (bij productie) hout hierin kan worden verwerkt. Want het gaat enkel om de vezels van het hout. Maar is laminaat dan allemaal van hout gemaakt en verder geen andere producten? Nee, want anders was het wel gewoon een parketvloer.

De HDF laag is de drager van de toplaag van de laminaatvloer. De bovenkant van de laminaatvloer (datgeen waar jij op loopt en ziet) is een dunne laag melanine waaronder een decorpapier/film ligt. Dit wordt onder hoge druk in de fabriek samengevoegd tot de laminaatplanken die wij kennen. Nu heeft elk merk weer zijn eigen kleine toevoegingen en/of foefjes om de vloer duurzamer te maken maar in grote lijnen is het verhaal van hierboven op elke laminaatvloer van toepassing.

Nu lijkt laminaat al een hele duurzame vloer, wat het ook best wel is, alleen is hierbij het probleem dat de meeste laminaatvloeren worden vervangen voor het einde van hun levenscyclus. Gemiddeld wordt een laminaatvloer in Nederland tussen de 7 en 10 jaar vervangen omdat men iets anders wil en niet omdat de vloer aan het einde van zijn levenscyclus is.

Parket / houten vloer

De laatste groep vloeren die ik wil bespreken is parket of ook wel houten vloeren genoemd. Deze vloeren zijn om 2 redenen duurzaam, de levensduur en de verwerking. Omdat een parketvloer (bij goed onderhoud) gemakkelijk 60 jaar mee kan gaan is deze bijna circulair. Dat wil zeggen, op het moment dat ze de boom omzagen voor jouw parketvloer en voor deze boom een nieuwe planten, de boom op 60 jarige leeftijd voldoende dikte (dus hout) heeft gegroeid om weer parket delen op te leveren. Natuurlijk heeft het te maken met de breedte die jij wenst van jouw parketplanken en van welk type hout. Want er zijn bomen die na 40 jaar al voldoende hebben om te worden verwerkt tot parket vloeren en er zijn sommige wensen waarvoor een boom wel meer dan 200 jaar moet groeien. 

Dus als je voor duurzaamheid wilt gaan in je woning, kijk dan verder dan enkele keurmerken. Het grootste deel is logisch nadenken (boerenverstand) en anders kunnen wij (de vakhandelaren) jouw vragen zo goed mogelijk beantwoorden.

Nu hebben wij al deze productgroepen dus kijk gerust bij een van deze groepen voor jouw droomvloer.

Zoek je een PVC vloer? Kijk dan hier

Zoek je een laminaat vloer? kijk dan hier

Of zoek je een houten vloer? kijk dan hier

Vind je het leuk om nog meer te lezen over vloeren? Lees dan nog een artikel. Klik hier voor de andere artikelen.

Neem contact op met Richard of Simone van Laminaat Groningen of plan een afspraak met ze in.